Δήμος Μήλου: Ψήφισμα διαμαρτυρίας για τη συστηματική «κακοποίηση» του αγάλματος της Αφροδίτης από ξένα περιοδικά

Με αφορμή την 195η επέτειο εύρεσης της Αφροδίτης της Μήλου, 8 Απριλίου 1820, δημοσιεύεται το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Μήλου για τη συστηματική δυσφήμιση και εντέλει προσβολή του αγάλματος της Αφροδίτης της Μήλου, συμβόλου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, από ξένα περιοδικά.

milos afroditiΜε αφορμή την 195η επέτειο εύρεσης της Αφροδίτης της Μήλου, 8 Απριλίου 1820, δημοσιεύεται το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Μήλου για τη συστηματική δυσφήμιση και εντέλει προσβολή του αγάλματος της Αφροδίτης της Μήλου, συμβόλου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, από ξένα περιοδικά.

Ο Δήμος Μήλου τιμώντας την Αφροδίτη, σύμβολο πολιτισμού και παγκόσμιας ομορφιάς, σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού, προχωράει στη δημιουργία κατάλληλου εκθεσιακού χώρου στην Πλάκα και σχεδιάζει δράσεις οι οποίες θα κορυφωθούν το έτος 2020, που συμπληρώνονται 200 χρόνια από την εύρεση του αγάλματος στο νησί.

ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΗΜΟΥ ΜΗΛΟΥ

Τα τελευταία χρόνια, με αφορμή την Ευρωπαϊκή οικονομική κρίση γινόμαστε θεατές κατευθυνόμενων δημοσιευμάτων, τα οποία αποσκοπούν να πλήξουν το κύρος της χώρας μας, προσβάλλοντας την ιστορία μας. Ορισμένα από αυτά, επιστρατεύουν με μορφή γελοιογραφίας ή καρικατούρας, το άγαλμα της Αφροδίτης της Μήλου, το οποίο κοσμεί το Μουσείο του Λούβρου και αναγνωρίζεται διεθνώς, ως σύμβολο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

dimos milouΤο πλήθος των δημοσιευμάτων αυτών καθώς και η αισθητική των εικόνων που χρησιμοποιούν, δεν μπορεί να εκληφθεί διαφορετικά, παρά ως μια αήθης επίθεση στα σύμβολα και το φρόνημα, τόσο του ελληνικού λαού, όσο και του ευρωπαϊκού, μιας και τα επιτεύγματα (υλικά και πνευματικά) της αρχαίας ελληνικής διανόησης συνιστούν κοινή πολιτισμική αφετηρία, τόσο των σημερινών Ελλήνων όσο και των Ευρωπαίων πολιτών και θα πρέπει να είναι σεβαστά από όλους.

Στα πλαίσια αυτά, ο Δήμος Μήλου, σεβόμενος τις αρχές της ελευθερίας του λόγου και της ελευθεροτυπίας, εκφράζει την κάθετη αντίθεσή του στην προσβολή του Αγάλματος της Αφροδίτης της Μήλου, με αυτόν τον απαξιωτικό τρόπο.

Η Αφροδίτη της Μήλου, είναι η «ξενιτεμένη συμπατριώτισσά μας», την οποία οφείλουμε να προστατεύουμε.

Η Δημοτική Αρχή, ως θεματοφύλακας της ιστορίας του τόπου μας, εναντιώνεται σε οποιαδήποτε ενέργεια προσβολής και καπήλευσης της πολιτισμικής μας ταυτότητας!

Μπορεί να ενδιαφέρεστε για