Προσυνεδριακή εκδήλωση ΚΕΔΕ στην Ξάνθη – Πρόταση για 5ετές Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ανάσχεσης ανθρωπιστικής κρίσης

Προσυνεδριακή εκδήλωση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας στην Ξάνθη, όπου κατατέθηκε η Πρόταση για τη διαμόρφωση πενταετούς Επιχειρησιακού Προγράμματος ανάσχεσης της ανθρωπιστικής κρίσης και επανεκκίνησης των τοπικών οικονομιών

Την πρόταση για δημιουργία πενταετούς Επιχειρησιακού Προγράμματος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με αντικείμενο την ανάσχεση της ανθρωπιστικής και κοινωνικής κρίσης και την επανεκκίνηση των τοπικών οικονομιών θέτει σε δημόσιο διάλογο η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας.

 

Η πρόταση κατατέθηκε στην προσυνεδριακή εκδήλωση της ΚΕΔΕ που πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες στην Ξάνθη με τη συμμετοχή εκπροσώπων των δήμων Κεντρικής, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης όπου τα οικονομικά και η χρηματοδότηση της αυτοδιοίκησης Α΄ βαθμού αποτελούν ειδική ενότητα συζήτησης.
Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ειδικότερα, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών των ΟΤΑ της ΚΕΔΕ, Αλέξης Καστρινός, παρουσιάζοντας τις τρεις στρατηγικές προτάσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τα οικονομικά, – που περιλαμβάνουν τη δημοσιονομική αποκέντρωση, την αναπτυξιακή πρωτοβουλία και τη δημιουργία Δημοτικής Τράπεζας – πρότεινε την υλοποίηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, το οποίο να συνδυάζει και να συντονίζει τα εξής προγράμματα:

•    δράσεις ΕΠ ΕΣΠΑ,
•    για την Τοπική Αυτοδιοίκηση,
•    επισιτιστικό πρόγραμμα,
•    πρόγραμμα ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος σε όλη την Ελλάδα,
•    πρόγραμμα τεχνικής- επιστημονικής υποστήριξης δήμων,
•    αυξημένη ΣΑΤΑ,
•    πρόγραμμα ενίσχυσης μικρών νησιωτικών και ορεινών ΟΤΑ. 

kede xanthi 3«Δεν υπάρχει ανάπτυξη χωρίς Δήμους»

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε και Δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Δεν υπάρχει ανάπτυξη, χωρίς τους Δήμους. Προχωράμε ενωμένοι για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης. Η κρατική χρηματοδότηση προς τους Ο.Τ.Α. Α΄ βαθμού δεν είναι ελεημοσύνη αλλά αναγκαία πολιτική πράξη. Η συμβολή της αυτοδιοίκησης στην επίτευξη του μεγάλου εθνικού στόχου για δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος, έχει υπάρξει καθοριστική. Η Κ.Ε.Δ.Ε έγκαιρα και με συντριπτική πλειοψηφία έχει αποφασίσει τη στρατηγική της θέση, για δημοσιονομική αποκέντρωση, ζητώντας ισότιμη συμμετοχή στη διαδικασία αξιοποίησης των ευρωπαϊκών και εθνικών προγραμμάτων χρηματοδότησης, όπως και ισότιμη συμμετοχή σε δράσεις και προγράμματα που αφορούν στην ενίσχυση της απασχόλησης».

«Να αναζητήσει η αυτοδιοίκηση προοπτικές ανατροπής»

 

Τις εργασίες της προσυνεδριακής εκδήλωσης άνοιξε ο Δήμαρχος Ξάνθης και μέλος του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ Χαρ. Δημαρχόπουλος, ο οποίος σημείωσε ότι σήμερα έχουμε ανατροπή των έως τώρα κεκτημένων των δήμων, με συνέπεια να υπάρχουν τεράστια προβλήματα. Για να μπορέσει να ανταπεξέλθει η Αυτοδιοίκηση στις νέες ανάγκες, σημείωσε, θα πρέπει να υπάρξει και ανασυγκρότηση των δημοτικών υπηρεσιών. Η αυτοδιοίκηση θα πρέπει να αναζητήσει προοπτικές ανατροπής με ρεαλισμό και εξωστρέφεια.

Ο Αθ. Καραμπίνης, Πρύτανης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης στο χαιρετισμό του επισήμανε ότι τα προβλήματα στην αυτοδιοίκηση και στα πανεπιστήμια  είναι κοινά, αναφέροντας ενδεικτικά τις απολύσεις και τη διαθεσιμότητα. 

Υπέρ της συμπόρευσης των δύο βαθμών αυτοδιοίκησης με σκοπό την εξυπηρέτηση των τοπικών κοινωνιών και των πολιτών τάχθηκε με την ομιλία του ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης Γ. Παυλίδης. «Πιστεύω στην συνεργασία με διακριτότητα και καθαρότητα ρόλων και χωρίς επικαλύψεις», ανέφερε χαρακτηριστικά, ζητώντας καθαρούς ρόλους και μέσα στην Αυτοδιοίκηση και απέναντι στην Κεντρική Διοίκηση. Παράλληλα τάχθηκε υπέρ της κατάργησης του οικονομικού παρατηρητηρίου χωρίς υποκατάστατα ξεκαθαρίζοντας όμως ότι είναι υπέρ του «αυτόνομου, καθαρού και ενοποιημένου ελέγχου».

 
Ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Ευ. Λαμπάκης αναφέρθηκε στη σημασία απλοποίησης του οικονομικού πλαισίου λειτουργίας των ΟΤΑ στο πλαίσιο του αυτοδιοίκητου, αλλά και της κατάργησης των πολλαπλών ελέγχων. Σημείωσε επίσης της ανάγκη απρόσκοπτης χρηματοδότησης έργων και δράσεων στην περιοχή, αλλά και την παροχή ίσων παροχών προς τους πολίτες των παραμεθόριων περιοχών με εκείνους των αστικών κέντρων.  Ζήτησε απαγόρευση μεταβίβασης κυριότητας ακινήτων των δήμων σε τρίτους, μέσω ΤΑΙΠΕΔ, αλλά αναφέρθηκε και στην ανάγκη να διαχειριστούν οι τοπικές αρχές τους πόρους του νέου ΕΣΠΑ.

 

kede xanthi kede xanthi 2

Μπορεί να ενδιαφέρεστε για