Top - Τελευταία Νέα
 
 
 

 
Το «θυμώνω» και το «σωστό» κατά τον Αριστοτέλη στην σύγχρονη εγκληματολογική σκέψη - Διάλεξη στο Δήμο Κηφισιάς
 
 

Μια ξεχωριστή διάλεξη για τον Αριστοτέλη που προβλημάτισε και καθήλωσε το ακροατήριο πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2016 στην αίθουσα του Πολιτιστικού του Δημαρχείου Κηφισιάς με ομιλητή τον  δημοσιογράφο-δημοσιολόγο Γιώργο Ανδρουτσόπουλο, και θέμα: «Ο Αριστοτέλης στη σύγχρονη εγκληματολογική σκέψη».


Την εκδήλωση διοργάνωσε το ΝΠΔΔ Πολιτισμού & Αθλητισμού «Δημ. Βικέλας» του Δήμου Κηφισιάς, με αφορμή τη συμπλήρωση των 2400 χρόνων από τη γέννηση του Αριστοτέλη και την ανακήρυξη από την  UNESCO  του  2016 ως «ΕΠΕΤΕΙΑΚΟ ΕΤΟΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ». Ο πρόεδρος του Νομικού Προσώπου Σταύρος Ζαπάντης, στην παρουσίαση του θέματος τόνισε ότι ο Δήμος Κηφισιάς είναι ο πρώτος δήμος της χώρας που διοργάνωσε μία τέτοια εκδήλωση, καθώς οι επίσημες εκδηλώσεις θα γίνουν στη Θεσσαλονίκη από το Κέντρο Αριστοτελικών Μελετών του ΑΠΘ τον Μάιο.

 

kifisia aristotelis 2 kifisia aristotelis 1


Την παρουσίαση του ομιλητή έκανε ο Β΄ αντιπρόεδρο της ΕΣΗΕΑ Χρήστο Κυρίτση, ο οποίος αναφέρθηκε στο πλούσιο συγγραφικό και διδακτικό έργο του κ. Ανδρουτσόπουλου στον τομέα της «Αιτιολογίας του Εγκλήματος», παράλληλα με την δημοσιογραφική του καριέρα.


Ο κ. Ανδρουτσόπουλος στην διάλεξη του έκανε μια σύντομη διαδρομή στο επιστημονικό έργο του Αριστοτέλη και επεσήμανε πως «… η ¨ανακάλυψη¨ της άποψης του Αριστοτέλη, βγήκε μέσα από τη μελέτη του βιβλίου του ¨Ηθικά Νικομάχεια¨. ¨Ο καθένας μπορεί να θυμώσει. Αυτό είναι εύκολο. Αλλά, το να θυμώσει κανείς με το σωστό άτομο, στο σωστό βαθμό και τη σωστή στιγμή, για τη σωστή αιτία και με τον σωστό τρόπο, αυτό δεν είναι εύκολο¨ Η φράση αυτή διατυπώθηκε πριν από 2.300 χρόνια και θα μπορούσε να θεωρηθεί πως είναι η απαρχή της Εγκληματολογίας...»


Στη συνέχεια ο κ. Ανδρουτσόπουλος ανέλυσε διεξοδικά τις δυο λέξεις-κλειδιά από τη φράση αυτή του μεγάλου Σταγιρίτη, με τις οποίες από χρόνια πολλά τώρα η Εγκληματολογία ασχολείται: το «θυμώνω» και το «σωστό» και, όπως τόνισε, «…Αυτό ήταν και το σημείο εκκίνησης της εγκληματολογικής επιστημονικής έρευνας να αρχίσει να μελετά πλέον σοβαρά τη Στιγμή Λήψης της Επιθετικής Απόφασης, στην προσπάθεια να κωδικοποιήσουμε αυτή την απειροελάχιστη χρονική στιγμή, κατά την οποία μια συγκεκριμένη προσωπικότητα, όπως κι αν έχει αυτή δημιουργηθεί, παίρνει την απόφαση για δράση, άσχετα αν, τελικά, δράσει ή όχι…».

 

kifisia aristotelis 3 kifisia aristotelis 4


Ο κ. Ανδρουτσόπουλος σκιαγράφησε όλη την επιστημονική έρευνα των τελευταίων 30 ετών στην Ψυχολογία, την Ψυχιατρική, τη Γενετική, την Κοινωνιολογία και τη Νομική, δίνοντας μεγάλη έμφαση στην ανατροφή των παιδιών και την εκπαίδευση των εφήβων, αναλύοντας τα βασικά σημεία των «στερεότυπων» της κοινωνίας μας.


Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Κηφισιάς Γιώργος Θωμάκος, ο αντιδήμαρχος Εκάλης Δημήτρης Λιανός, ο δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Παντελεάκης, πρώην δημοτικοί σύμβουλοι, ο πρώην πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Πάνος Σόμπολος, ο εκπρόσωπος των συνταξιούχων στο Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ Γιώργος Γιαννήλος, καθώς και πολλοί άνθρωποι του Πνεύματος και της Τέχνης της τοπικής κοινωνίας.

 

 
 
 
 
 
 
Πληροφορίες
 
 
Ημερομηνία :22 Φεβρουάριος 2016
   
Μια ξεχωριστή διάλεξη για τον Αριστοτέλη που προβλημάτισε και καθήλωσε το ακροατήριο πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2016 στην αίθουσα του Πολιτιστικού του Δημαρχείου Κηφισιάς με ομιλητή τον δημοσιογράφο-δημοσιολόγο Γιώργο Ανδρουτσόπουλο, και θέμα: «Ο Αριστοτέλης στη σύγχρονη εγκληματολογική σκέψη». [Περισσότερα] [Λιγότερα]
 
 
 
 
 
Ταξινόμηση
 
 
 Βίντεο στην κατηγορία "Τελευταία Νέα"
Ορκίστηκαν το πρωί της Πέμπτης 1ης Σεπτεμβρίου 2016 ενώπιον του Δημάρχου Βριλησσίων κ. Ξένου Μανιατογιάννη...
Η Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας Παιδείας και Πολιτισμού του Δήμου Ελευσίνας για δεύτερη συνεχόμενη...
Ο Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού & Περιβάλλοντος του Δήμου Αγίου Δημητρίου, μας καλεί να υποδεχτούμε το...
Το πρωί της Τετάρτης 27 Ιουλίου 2016 πραγματοποιήθηκε η ορκωμοσία έξι νέων μόνιμων εργαζομένων στο Δήμο...
Ο Δήμος Καλλιθέας διοργανώνει στις Τζιτζιφιές, σε μία από τις σημαντικότερες κοιτίδες που αναπτύχθηκε το...
Το μουσικό και θεατρικό ταξίδι του Ιουλίου ξεκίνησε στη Γλυφάδα! Περισσότεροι από 2.500 θεατές, όλων των...
Με μεγάλη επιτυχία και σημαντική ανταπόκριση ολοκληρώθηκε μία ακόμα δράση εθελοντικής αιμοδοσίας για το...
Πότισμα στο λόφο Πευκωτό προγραμματίζουν ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, ο Σύνδεσμος για την Προστασία...
Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής (15/7) το “2o Piraeus Sports Camp” το οποίο διοργάνωσε ο...
Την Τετάρτη 13 Ιουλίου 2016 παρουσιάστηκε από τον Σύλλογο του Πολιτιστικού Κέντρου Δ.Κ.Μελισσίων, στο Μέγαρο...
 
 
Μετάβαση σε: / 6
 

 
 

 

copyright © Hellasnews.tv

e-mail:[email protected]
τηλ: 210 6930091
fax: 210 6930099