Top - Τελευταία Νέα
 
 
 

 
Τμήματα Ζωγραφικής και Δημιουργικής Απασχόλησης στο Δήμο Μαρκοπούλου
 
 

Στα πλαίσια του Προγράμματος «Αθλητισμός & Πολιτισμός για Όλους», τα τμήματα Ζωγραφικής παιδιών και ενηλίκων, δίνουν, μέσα από την λειτουργία τους, αλλά και την πραγματοποίηση εκπαιδευτικών επισκέψεων, τη δυνατότητα ελεύθερης ατομικής έκφρασης, αλλά και προώθησης του ομαδικού πνεύματος και συνεργασίας με κοινό παρονομαστή τον Πολιτισμό και την Καλλιτεχνική Εκπαίδευση.

 

Ο Δήμος Μαρκοπούλου, το Ν.Π.Δ.Δ. «Βραυρώνιος» και η Κοινωφελής Δημοτική Επιχείρηση Μαρκοπούλου (Κ.Δ.Ε.Μ.), σε μια προσπάθεια στήριξης και ανάδειξης του Πολιτισμού, ενθαρρύνουν τους πολίτες να εκφραστούν και να επικοινωνήσουν μέσα από δημιουργικές δραστηριότητες, καθώς και να έρθουν σε επαφή με ερεθίσματα και πληροφορίες που αφορούν στον Πολιτισμό.                           

 

markopoulo zwgrafiki 1 markopoulo zwgrafiki 2

 


Εκπαιδευτικές Επισκέψεις:


Τα παιδικά Τμήματα Ζωγραφικής και Δημιουργικής Απασχόλησης Μαρκοπούλου και Πόρτο Ράφτη, επισκέφτηκαν τον περασμένο Νοέμβρη, το Εργαστήρι Κεραμικών «Πυλοτέχνημα», στο Μαρκόπουλο. Τα παιδικά τμήματα, καθώς επιδεικνύουν ιδιαίτερη αγάπη για τις κατασκευές με τον πηλό, είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τους τρόπους κατασκευής  πήλινων έργων, με τα πήλινα καλούπια, τον τρόπο κατασκευής τους και τα είδη του πηλού. Τα παιδιά είχαν την δυνατότητα να δουν και να αγγίξουν  αντίγραφα  αρχαίων πήλινων παιχνιδιών, καθώς και να μάθουν σχετικά ιστορικά στοιχεία για την τότε εποχή. Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με τους γονείς και τα παιδιά να κατασκευάζουν μαζί, πήλινες δημιουργίες, με την καθοδήγηση του κου Νίκου Αντωνόπουλου, υπεύθυνου του Εργαστηρίου, τις οποίες έψησε στα ειδικά καμίνια, ώστε να έχουμε τα δικά μας κεραμικά. Στο τμήμα Ζωγραφικής, τα παιδιά έδωσαν την δική τους «πινελιά» στα κεραμικά, ζωγραφίζοντάς τα.


Το Τμήμα Ζωγραφικής Ενηλίκων επισκέφτηκε τον Ιανουάριο, το παλαιό ανακαινισμένο ξενοδοχείο «ΕΥΡΩΠΗ», όπου στα πλαίσια της ΙΣΤ' Επιστημονικής Συνάντησης της Εταιρείας Μελετών Νοτιοανατολικής Αττικής,  φιλοξενούσε έκθεση Νεοελληνικής Χαρακτικής της Ένωσης Ελλήνων Χαρακτών, Έκθεση Παλαιών και Σύγχρονων Βιβλίων για το Λαύριο και την έκθεση της κας Κατερίνας  Γκρανιά - Παπαδημητρίου.


Η κα. Γκρανιά - Παπαδημητρίου, σημαντική εικαστικός, ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Μελετών Λαυρεωτικής (Ε.ΜΕ.Λ), μας ξενάγησε στο χώρο και μας μίλησε για την προσωπική της  εικαστική  έρευνα, την επιρροή της από τη βυζαντινή ζωγραφική και την συμβολή των παραστάσεών στην δημιουργία των "τοπίων" της. Το πλέον συγκινητικό κομμάτι της ξενάγησης, υπήρξε η αίθουσα με το έργο που είχαν κατασκευάσει τα παιδιά στο Καλλιτεχνικό Εργαστήριο, που η ίδια  διεύθυνε κάποτε στην περιοχή του Λαυρίου. Η κατασκευή  παρουσίαζε την αγορά του Λαυρίου, όπως ήταν φτιαγμένη από τα χέρια των παιδιών του εργαστηρίου. Η ίδια  αναφέρθηκε  στην αξία της χειροποίητης κατασκευής, σε αντιδιαστολή με την εποχή που διανύουμε, την εποχή των έτοιμων λύσεων  και «φτιαχτών» εικόνων.


Τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο, έγιναν δύο επισκέψεις, στο Κεντρικό Κτίριο του Μουσείου Μπενάκη. Τα παιδιά παρακολούθησαν πρόγραμμα, με θέμα:  «Τα -Παιδιά- της Νεοελληνικής Συλλογής σας παρουσιάζουν…», από το τμήμα εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Μουσείου. Μέσω της αφήγησης, αλλά και της παρουσίασης του λαογραφικού τμήματος του Μουσείου, εξήντα πέντε (65) παιδιά από τα μεγαλύτερα τμήματα, είχαν την δυνατότητα να  «ταξιδέψουν» στην νεοϊδρυθείσα  Ελλάδα, να δουν πως ήταν εσωτερικά τα σπίτια της εποχής, τα χειροποίητα αντικείμενα, τα σκεύη και τα έπιπλα των σπιτιών και οι χειροποίητες φορεσιές. Άγγιξαν παιχνίδια της εποχής και μύρισαν τα μπαχαρικά που χρησιμοποιούσαν οι νοικοκυρές. Εντυπωσιακή ήταν η παρουσίαση του ολόχρυσου νυφικού από την περιοχή των Μεσογείων, που εκτίθεται στη μόνιμη συλλογή του Μουσείου.


Πληροφορίες για την λειτουργία των Τμημάτων:


Τα Τμήματα λειτουργούν εδώ και τέσσερα (4) χρόνια στα πλαίσια του Προγράμματος «Αθλητισμός και Πολιτισμός για Όλους», σε Μαρκόπουλο και Πόρτο Ράφτη, στο Εργαστήριο Ζωγραφικής του Κτιρίου «Παπουλάκος» και στον Δημοτικό Πολυχώρο Πόρτο Ράφτη, αντίστοιχα, ενώ συμμετέχουν περισσότερα από εκατόν σαράντα (140) άτομα κάθε χρόνο.


Το Πρόγραμμα καλύπτει τα εξής Τμήματα:

 


markopoulo zwgrafiki 3•    Προσχολικής Ηλικίας - Ζωγραφική και Δημιουργική Απασχόληση: Πραγματοποιούνται χειροτεχνίες και κατασκευές. Μέσω παιχνιδιού, επιδιώκεται η πρώτη επαφή των παιδιών με διάφορα μέσα και εργαλεία μέσα στην ομάδα, που θα βοηθήσουν να καλλιεργηθούν δεξιότητες, απαραίτητες για την εισαγωγή τους στο Δημοτικό.

 

•    Α' και Β' παιδικό τμήμα - Ζωγραφική και Δημιουργική Απασχόληση: Τα παιδιά εξοικειώνονται με τα μέσα και τα εργαλεία της Ζωγραφικής και του Σχεδίου, ενώ ενισχύεται η δημιουργική έκφραση.

 

•    Εφηβικό Τμήμα Ζωγραφικής: Πραγματοποιείται ελεύθερο και γραμμικό σχέδιο, με διάφορα μέσα, μαρκαδοράκια, κάρβουνο, μολύβι, κ.α.

 

•    Ζωγραφική Ενηλίκων: Με θέματα από την Ιστορία της Τέχνης, οι συμμετέχοντες εξασκούνται στο σχέδιο, με υλικά όπως μολύβι, κάρβουνο, μελάνια, σε μικρές και μεγάλες διαστάσεις. Διδάσκεται χρωματολογία και μελετάται η παλέτα έργων ζωγραφικής. Ο σπουδαστής είναι ελεύθερος να χρησιμοποιεί τα μέσα της αρεσκείας του, βάσει του επιπέδου και των ικανοτήτων του (στα πλαίσια του μαθήματος, υπάρχει δυνατότητα να πραγματοποιηθούν ολιγάριθμα, ημερήσια εργαστήρια, κατασκευή ψηφιδωτού, φρέσκο, μάσκας  κ.α., ανάλογα με τη συμμετοχή).

 


Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την λειτουργία των Τμημάτων, μπορεί κάθε ενδιαφερόμενος να επικοινωνήσει με τη Γραμματεία του Προγράμματος «Αθλητισμός & Πολιτισμός για Όλους», στο τηλ: 22990 - 20197, καθημερινά 13:00 - 15:00.

 

 
 
 
 
 
 
Πληροφορίες
 
 
Ημερομηνία :29 Μάρτιος 2016
   
Ο Δήμος Μαρκοπούλου, το Ν.Π.Δ.Δ. «Βραυρώνιος» και η Κοινωφελής Δημοτική Επιχείρηση Μαρκοπούλου (Κ.Δ.Ε.Μ.), σε μια προσπάθεια στήριξης και ανάδειξης του Πολιτισμού, ενθαρρύνουν τους πολίτες να εκφραστούν και να επικοινωνήσουν μέσα από δημιουργικές δραστηριότητες, καθώς και να έρθουν σε επαφή με ερεθίσματα και πληροφορίες που αφορούν στον Πολιτισμό. [Περισσότερα] [Λιγότερα]
 
 
 
 
 
Ταξινόμηση
 
 
 Βίντεο στην κατηγορία "Τελευταία Νέα"
Ορκίστηκαν το πρωί της Πέμπτης 1ης Σεπτεμβρίου 2016 ενώπιον του Δημάρχου Βριλησσίων κ. Ξένου Μανιατογιάννη...
Η Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας Παιδείας και Πολιτισμού του Δήμου Ελευσίνας για δεύτερη συνεχόμενη...
Ο Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού & Περιβάλλοντος του Δήμου Αγίου Δημητρίου, μας καλεί να υποδεχτούμε το...
Το πρωί της Τετάρτης 27 Ιουλίου 2016 πραγματοποιήθηκε η ορκωμοσία έξι νέων μόνιμων εργαζομένων στο Δήμο...
Ο Δήμος Καλλιθέας διοργανώνει στις Τζιτζιφιές, σε μία από τις σημαντικότερες κοιτίδες που αναπτύχθηκε το...
Το μουσικό και θεατρικό ταξίδι του Ιουλίου ξεκίνησε στη Γλυφάδα! Περισσότεροι από 2.500 θεατές, όλων των...
Με μεγάλη επιτυχία και σημαντική ανταπόκριση ολοκληρώθηκε μία ακόμα δράση εθελοντικής αιμοδοσίας για το...
Πότισμα στο λόφο Πευκωτό προγραμματίζουν ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, ο Σύνδεσμος για την Προστασία...
Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής (15/7) το “2o Piraeus Sports Camp” το οποίο διοργάνωσε ο...
Την Τετάρτη 13 Ιουλίου 2016 παρουσιάστηκε από τον Σύλλογο του Πολιτιστικού Κέντρου Δ.Κ.Μελισσίων, στο Μέγαρο...
 
 
Μετάβαση σε: / 6
 

 
 

 

copyright © Hellasnews.tv

e-mail:[email protected]
τηλ: 210 6930091
fax: 210 6930099