Διαρκής η επένδυση του Δήμου Παπάγου – Χολαργού στον εμπλουτισμό της Δημοτικής Βιβλιοθήκης

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Παπάγου – Χολαργού (Αγαμέμνονος 4, Χολαργός, κτίριο Δημάρχου «Δημητρίου Νικολάου»), άνοιξε για το κοινό αρχές του 1989.

Οργανώθηκε και λειτουργεί με εξειδικευμένο προσωπικό, βιβλιοθηκονόμους και σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα. Όλες οι λειτουργίες και οι υπηρεσίες της υποστηρίζονται από ειδικό λογισμικό.

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη είναι δανειστική για τα μέλη της. Δικαίωμα μέλους έχουν οι κάτοικοι Παπάγου, Χολαργού, Χαλανδρίου και Αγίας Παρασκευής. Ελεύθερη πρόσβαση στη συλλογή της για πληροφορίες, καθώς και στο αναγνωστήριο για μελέτη, μπορούν να έχουν όλοι, δίχως να είναι απαραίτητο να έχουν γίνει μέλη.

Για να γίνει κάποιος μέλος είναι απαραίτητα:

Αστυνομική Ταυτότητα,
Πρόσφατη φωτογραφία τύπου ταυτότητας και
Πρόσφατος λογαριασμός ή άλλο έγγραφο που να πιστοποιεί τη διεύθυνση κατοικίας.

Τα μέλη μπορούν να δανειστούν μέχρι 2 βιβλία για 15 ημέρες, με δυνατότητα ανανέωσης του δανεισμού για άλλες 15 ημέρες.

Επίσης μπορούν να δανειστούν τεύχη περιοδικών του τρέχοντος έτους, εκτός του τελευταίου τεύχους, για μία εβδομάδα.

Πάντα έως και δύο μονάδες υλικού. Δεν δανείζονται τα πληροφοριακά και οι πολύτιμες εκδόσεις. (Τα πληροφοριακά μόνο για μια ώρα, για φωτοτυπίες, με την αστυνομικά ταυτότητα.)

Το υλικό που δανείζεται πρέπει να επιστρέφεται στη βιβλιοθήκη σε ΑΡΙΣΤΗ κατάσταση, διαφορετικά ο αναγνώστης θα επιβαρύνεται με αντικατάσταση του κατεστραμμένου υλικού με άλλο ίδιο καινούργιο και να μην καθυστερείται, διότι στερείται από άλλους αναγνώστες.

Η συλλογή της βιβλιοθήκης καλύπτει τις περισσότερες θεματικές ενότητες και ενημερώνεται συχνά με νέο υλικό. Αποτελείται από βιβλία για ενήλικες και παιδιά, περιοδικά εξειδικευμένης και ποικίλης ύλης, κ.α.

Είναι ταξινομημένη με το δεκαδικό ταξινομικό σύστημα Dewey σε δέκα βασικές κατηγορίες: Γενικά – Φιλοσοφία και ψυχολογία – Θρησκεία – Κοινωνικές επιστήμες – Γλώσσα – Φυσικές επιστήμες και μαθηματικά – Τεχνολογία (Εφαρμοσμένες επιστήμες) – Καλές τέχνες – Λογοτεχνία – Ιστορία-Γεωγραφία.

Οι αναγνώστες μπορούν να έχουν πρόσβαση στον κατάλογο της συλλογής μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή, OPAC. Εκεί μπορούν να κάνουν αναζήτηση με τίτλο, συγγραφέα, οργανισμό, συνέδριο, εκδότη, θέμα και λέξεις κλειδιά.

Η βιβλιοθήκη διοργανώνει πολιτιστικές εκδηλώσεις, διαλέξεις, παρουσιάσεις βιβλίων, καθώς και εκδηλώσεις για τους μαθητές.

Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης λειτουργεί λέσχη ανάγνωσης, η «Λογοτεχνική Συντροφιά». Σκοπός της η ενασχόληση με την Νεοελληνική Λογοτεχνία. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στην παρουσίαση βιβλίων. Οι συναντήσεις γίνονται κάθε δεύτερη Τετάρτη απόγευμα 7.00’-9.00’

Ωράριο λειτουργίας:

Δευτέρα και Τρίτη 15.00-21.00 – Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή 08.30-14.30

Ο Δήμαρχος Παπάγου – Χολαργού, Ηλίας Αποστολόπουλος δήλωσε: «Οι βιβλιοθήκες είναι μια όαση μπροστά στις ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις που ξεπερνούν πολλές φορές την δυνατότητα της ανθρώπινης αφομοίωσης. Λέξεις και εικόνες πρέπει να συνυπάρχουν αρμονικά και ισόρροπα προκειμένου να επιτευχθεί η αναγκαία πνευματική γαλήνη. Αναπόσπαστο κομμάτι της ανθρώπινης εξέλιξης και προόδου είναι η ανάγνωση βιβλίων».

Η Αντιδήμαρχος Μαρία Αθανασάκου – Μουντάκη δήλωσε: Η Δημοτική Βιβλιοθήκη αποτελεί ένα από τους σπουδαιότερους δημόσιους χώρους, ο οποίος είναι προσβάσιμος σε πολίτες όλων των ηλικιών. Σκοπός μας μέσα από τη λειτουργία της είναι η προσφορά της γνώσης σε όλους τους κατοίκους, αλλά και η περαιτέρω αξιοποίησή της, ως χώρος πολιτισμού του Δήμου μας.

Μπορεί να ενδιαφέρεστε για