Δόμνα Μιχαηλίδου: Επίδομα ανεργίας αναλογικό των ετών ασφάλισης

Στις κυοφορούμενες αλλαγές στο ύψος του επιδόματος ανεργίας ανά δικαιούχο αναφέρθηκε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου.

Συγκεκριμένα επεσήμανε ότι «ένας εργαζόμενος με καλό μισθό, 20 χρόνια δουλειάς και υψηλές εισφορές υπέρ της ΔΥΠΑ και ένας εργαζόμενος με δύο έτη δουλειάς με τον κατώτατο μισθό, αν βγουν σήμερα στην ανεργία θα πάρουν το ίδιο επίδομα. Όμως, το επίδομα ανεργίας θα πρέπει να είναι αναλογικό των ετών στην εργασία και των εισφορών από τον ασφαλιστικό βίο του δικαιούχου, αυτό θα αλλάξουμε».

Αναφορικά με τον κατώτατο μισθό και την επικείμενη νέα αύξηση του, η Δόμνα Μιχαηλίδου είπε ότι «Εμάς μας νοιάζει να μπορέσουμε να αυξήσουμε το εισόδημα του νοικοκυριού. Από το 2019 αυξήσαμε κατά 20% τον κατώτατο μισθό και ορίσαμε τις συνθήκες ώστε να ανέβει ο μέσος μισθός στην αγορά, κάτι που δεν καθορίζεται από την κυβέρνηση. Υπάρχουν πάντα οι περιπτώσεις που μένουν εκτός από τέτοιες ρυθμίσεις. Για κάθε αύξηση μιας μονάδας του κατώτατου μισθού έχουμε μια αύξηση της τάξης του 0.4% στο σύνολο των μισθών στην χώρα μας».

«Μέχρι τις 22 Μαρτίου θα έχει γίνει η εισήγηση μου στο Υπουργικό Συμβούλιο και από 1ης Απριλίου θα ισχύει ο αυξημένος κατώτατος μισθός. Θα ξεκινά από «8» το ύψος του κατώτατου μισθού. Σήμερα μιλάμε για μισθό 780 ευρώ μεικτών. Λέμε ότι από 1ης Απριλίου θα είναι πάνω από 800 ευρώ ο μεικτός κατώτατος μισθός», είπε η υπουργός Εργασίας, χωρίς να επιβεβαιώσει ότι η αύξηση θα είναι της τάξης των 40 ευρώ.

Για την επιδοματική πολιτική και σε σχόλιο ότι η ΝΔ που κατήγγειλε τα επιδόματα είναι η Κυβέρνηση που έχει δώσει περισσότερα επιδόματα από κάθε άλλη Κυβέρνηση, η Δόμνα Μιχαηλίδου είπε πως «είναι άλλο η καταγγελία των επιδομάτων και άλλο να λες ότι χρειάζεται να στηρίξεις την κοινωνία. Δεν πάμε οριζόντια, αλλά στοχευμένα και βλέπουμε τις κατηγορίες που είναι πιο ευάλωτες και χρειάζονται στήριξη».

Μπορεί να ενδιαφέρεστε για