Εκδηλώσεις μνήμης και τιμής για την Πρωτομαγιά από τους Δήμους Καισαριανής και Χαϊδαρίου

Ο Δήμος Καισαριανής, σε συνεργασία με τον Δήμο Χαϊδαρίου, τιμά τα 71 χρόνια από τη θυσία των 200 κομμουνιστών σε ένα τριήμερο εκδηλώσεων τιμής και μνήμης.

kaisariani protomagiaΣτο Σκοπευτήριο της Καισαριανής, από το 1942 έως το 1944, έγιναν δεκάδες εκτελέσεις με 640 εκτελεσμένους αγωνιστές. Η πιο μαζική εκτέλεση έγινε την πρωτομαγιά του 1944. Διακόσιοι κομμουνιστές επιλέγονται από το στρατόπεδο του Χαϊδαρίου προκειμένου να εκτελεστούν σε αντίποινα για έναν Γερμανό στρατηγό, που σκοτώθηκε σε μάχη στους Μολάους στη Σπάρτη, στις 27/4/1944.

Η ημέρα παγκόσμιο σύμβολο αγώνων της εργατικής τάξης δεν επιλέχτηκε τυχαία. Η εκτέλεση  των  200  κομμουνιστών δεν έγινε τυχαία. Η επιλογή της  Καισαριανής έγινε για παραδειγματισμό καθώς οι κάτοικοι της πόλης είχαν ενταχτεί μαζικά στις αντιστασιακές οργανώσεις, Ε.Α.Μ.-Ε.Λ.Α.Σ.-Ε.Π.Ο.Ν. και πήραν μέρος σε πάνω από 47 μάχες στη συνοικία. Ανάμεσα στους 200 ξεχωρίζει το όνομα του Ακροναυπλιώτη Ναπ. Σουκατζίδη, που ενώ ο διοικητής του στρατοπέδου του προτείνει να πάρει άλλος τη θέση του, αυτός αρνείται και παίρνει τον δρόμο των συντρόφων του.

Φέτος ο Δήμος Καισαριανής, σε συνεργασία με τον Δήμο Χαϊδαρίου, τιμά τα 71 χρόνια από τη θυσία των 200 κομμουνιστών σε ένα τριήμερο εκδηλώσεων τιμής και μνήμης. Αναλυτικότερα, το Πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:

 

Σάββατο 2 Μάη 2015

ΧΑΙΔΑΡΙ

17.30 Εκδήλωση στο Μπλοκ 15:

– Καταθέσεις στεφάνων
– Χαιρετισμός ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ Παράρτημα Χαϊδαρίου
– Ομιλία Δημάρχου Χαϊδαρίου  
– Απαγγελία
– Προσκλητήριο νεκρών

18.30 Εναξη λαμπαδηδρομίας από το Μπλοκ 15
 

ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ

 

18.30 Αγώνας ανώμαλου δρόμου προς τιμή του Ναπολέοντα Σουκατζίδη μέσα στο Σκοπευτήριο.

20.00 Υποδοχή των λαμπαδηδρόμων στην είσοδο του Σκοπευτηρίου.

Πορεία μέσα στο σκοπευτήριο και άναμμα βωμού στο «Θυσιαστήριο της Λευτεριάς»
 
 
Κυριακή 3 Μάη 2015

ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ

10.00 Συγκέντρωση στο παλιό Δημαρχείο (Πνευματικό Κέντρο) Πικετοφορία μέσω των οδών Εθνικής Αντίστασης – Πανιωνίου και Ηρωων Σκοπευτηρίου στο «Θυσιαστήριο της Λευτεριάς»

11.00 Εκδήλωση στο χώρο του Μνημείου: Καταθέσεις στεφάνων – χαιρετισμός ΠΕΑΕΑ ΔΣΕ παράρτημα Καισαριανής
Ομιλία Δημάρχου Καισαριανής – προσκλητήριο νεκρών

12.30 Εκδήλωση  στο χώρο έξω από το Μνημείο: Συναυλία πολιτικού τραγουδιού με τους Ρίτα Αντωνόπουλου και Μανώλη Ανδρουλιδάκη. 

ΧΑΙΔΑΡΙ

 

20.00 Εκδήλωση στην πλατεία Δημαρχείου

– Χαιρετισμός ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ παρ. Χαιδαρίου
– Ομιλία Δημάρχου Χαιδαρίου
– Συναυλία της χορωδίας του «Αμφίωνα»
– Συναυλία με το συγκρότημα «Ρωμιοσύνη»

Μπορεί να ενδιαφέρεστε για