ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΛΙΕΙΑΣ ΚΑΙ ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ “ΓΑΛΑΖΙΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ”

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ο χώρος της αλιείας και των υδατοκαλλιεργειών βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων, στο συνέδριο «Γαλάζιοι Ορίζοντες» που διοργάνωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στις 24 και 25 Φεβρουαρίου, στο Παλαιό Ελαιουργείο της Ελευσίνας.

Παράλληλα, ανακοινώθηκε από τον ΥπΑΑΤ, Λευτέρη Αυγενάκη, η επαναφορά της άδειας για ερασιτεχνική αλιεία με την τήρηση ηλεκτρονικού μητρώου από το ΥΠΑΑΤ, το οποίο όπως σημείωσε ο ΓΓ Γιώργος Στρατάκος, δεν θα εκχωρηθεί στο λιμενικό, όπως είχε γίνει παλαιότερα. Η άδεια θα έχει κλίμακες που θα αφορούν χωρο-χρονικές δυνατότητες. Στόχος επαναφοράς της άδειας ερασιτεχνικής αλιείας είναι να καταπολεμηθεί η παράνομη αλιεία και η «μαύρη αγορά» στον κλάδο.

Τα προβλήματα που επισημάνθηκαν την πρώτη ημέρα του συνεδρίου είναι η αύξηση του κόστους παραγωγής, λόγω της αύξησης της τιμής του πετρελαίου, το πρόβλημα που δημιουργείται με την καταστροφή αλιευτικών εργαλείων από θαλασσινά θηλαστικά, το πρόβλημα με την εισβολή ξενικών ειδών και  ο περιορισμός της βιοποικιλότητας που προκαλεί η ανθρώπινη δραστηριότητα. Επισημάνθηκε ότι πρέπει να γίνουν επενδύσεις για διασφάλιση της βιώσιμης αλιείας και εκσυγχρονισμό του αλιευτικού στόλου για να υπάρχει το μικρότερο δυνατό αλιευτικό αποτύπωμα.

Παράλληλα, διατυπώθηκαν προτάσεις από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρο Σκυλακάκη, για την επιδότηση των αλιέων στις περιπτώσεις που αναπτύσσονται άλλες δραστηριότητες, όπως τα θαλάσσια πάρκα με ανεμογεννήτριες.

Οι εργασίες του Συνεδρίου άνοιξαν με χαιρετισμό του  Δημάρχου Ελευσίνας Γιώργου Γεωργόπουλου, ο οποίος ευχαρίστησε τον ΥπΑΑΤ που επελέγη η πόλη του για την πραγματοποίηση του Συνεδρίου.

Ο Virginijus Sinkevičius Επίτροπος  Περιβάλλοντος Ωκεανών και Αλιείας (βιντεομήνυμα), είπε ότι η  αλιεία και υδατοκαλλιέργεια είναι σημαντικοί τομείς για την Ευρώπη.

Στη συνέχεια ο Μαργαρίτης Σχοινάς Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής (βιντεομήνυμα), αναφέρθηκε στη συνεργασία ΕΕ και Ελλάδος για την αλιεία και τις υδατοκαλλιέργειες και ανακοίνωσε ότι έγινε εφικτή η μείωση της υπεραλίευσης στη Μεσόγειο σε ποσοστό κάτω από 60%.

Ο Karmenu Vella πρώην Ευρωπαίος Επίτροπος για το Περιβάλλον, τους Ωκεανούς και την Αλιεία (βιντεομήνυμα),  χαρακτήρισε την Ελλάδα ηγέτη στην Ευρώπη στον τομέα της υδατοκαλλιέργειας. 

Ο Κλεάνθης Βαρελάς Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, επισήμανε τον πρωτεύοντα ρόλο της Αττικής στο ζήτημα της αλιείας, καθώς στην περιοχή λειτουργεί η μεγαλύτερη ιχθυόσκαλα της χώρας, καθώς και 44 αλιευτικά καταφύγια, αλλά 26 υδατοκαλλιέργειες, προσφέροντας το 8% του αλιευτικού πλούτου.

Ο Κωνσταντίνος Αποστολόπουλος Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικού Τομέα και Αλιείας στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, τόνισε ότι η αλιεία και τουρισμός είναι άρρηκτα συνδεδεμένα και πρόβαλε την ανάγκη υποστήριξής τους.

Ο Ανδρέας Φίλιας Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, χαρακτήρισε την αλιεία και τις υδατοκαλλιέργειες κρίσιμες για τη διατήρηση των οικοσυστημάτων, αλλά και την οικονομία της περιοχής.  

Ο Μιχαήλ Παυλίδης Αντιπρύτανης Έρευνας & Ανάπτυξης στο Πανεπιστήμιο Κρήτης  αναφέρθηκε στη λειτουργία του πρώτου Κέντρου για την Ευζωία Υδρόβιων Όντων στο Ηράκλειο

Η Ελένη Μήλιου Αντιπρύτανης Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Δ/ντρια  Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Υδροβιολογίας της Σχολής Επιστημών των Ζώων ανάπτυξε τις προσκλήσεις του κλάδου στη νέα εποχή .

Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αρμόδιος για θέματα αλιείας Σταύρος Κελέτσης, μεταξύ άλλων είπε:

«Η αλιεία αποτελεί σημαντικό κλάδο του πρωτογενή τομέα που ξεκινά από τη θάλασσα και καταλήγει στο πιάτο ενεργοποιώντας και ενισχύοντας μια σειρά από άλλες οικονομικές δραστηριότητες.”

Στο συνέδριο που διοργάνωσε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για την Αλιεία και την Υδατοκαλλιέργεια, ο Υφυπουργός Διονύσης Σταμενίτης μίλησε για τον σχεδιασμό του Υπουργείου αναφορικά με τον Νέο ΕΛΓΑ. 

Ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων Κώστας Μπαγινέτας, μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Το ΥΠΑΑΤ έχει θέσει ως πρωταρχικό στόχο την προώθηση της βιώσιμης και ανταγωνιστικής υδατοκαλλιέργειας με μακροπρόθεσμη εστίαση την αναπτυξιακή βιωσιμότητα του τομέα.”

Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος σε παρέμβασή του για την παροχή καλύψεων στους αλιείς αλλά και των παραγωγών υδατοκαλλιεργειών, μεταξύ άλλων είπε:

«Οι προτάσεις που υπάρχουν αφορούν τόσο ως προς την κάλυψη του εξοπλισμού και των μέσων, με τα οποία ασκούν οι αλιείς το επάγγελμα τους όσο και προτάσεις ως προς την ασφάλιση της παραγωγής τους.”

Μπορεί να ενδιαφέρεστε για