Παιδικός Καρκίνος: Νέα ελπίδα ζωής δίνει
η Εθελοντική Δωρεά Μυελού των Οστών
ΔΗΜΟΣ ΓΛΥΦΑΔΑΣ

Γίνε και εσύ δότης !
Ενημερωτική εκδήλωση του Δήμου Γλυφάδας την Παρασκευή 15 Μαρτίου 2024
Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του παιδικού καρκίνου, ο Δήμος Γλυφάδας με πρωτοβουλία του Δημάρχου Γιώργου Παπανικολάου διοργανώνει σε έναν ακριβώς μήνα, στις 15 Μαρτίου, ενημερωτική εκδήλωση σχετικά με τις δυνατότητες προσφοράς και εθελοντισμού.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, ένα παιδί παγκοσμίως διαγιγνώσκεται με καρκίνο κάθε δύο λεπτά.
Υπολογίζεται ότι περίπου 300.000 παιδιά διαγιγνώσκονται κάθε έτος σε όλο τον κόσμο. Πριν γίνουν 20 ετών, 1 στα 260 παιδιά και έφηβοι θα έχουν καρκίνο. Στην Ευρώπη διαγιγνώσκονται κάθε χρονιά περίπου 15.000 καρκίνοι σε αυτή την ηλικιακή κατηγορία, και αντίστοιχος αριθμός στις ΗΠΑ.

Στην Ελλάδα οι ετήσιες νέες διαγνώσεις υπολογίζονται στις 300 – 350, με συχνότερες μορφές τις
αιματολογικές κακοήθειες και τους όγκους εγκεφάλου, οι οποίες αντιμετωπίζονται σε επτά παιδιατρικές ογκολογικές μονάδες, στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και το Ηράκλειο.

Ο παιδικός καρκίνος αποτελεί τη δεύτερη συχνότερη αιτία θανάτου μετά τα ατυχήματα.
Ταυτόχρονα όμως, οκτώ στα δέκα παιδιά που εμφανίζουν σήμερα λευχαιμία θεραπεύονται και αυτό είναι το μήνυμα που θα πρέπει να συγκρατήσουμε όλοι μας.
Το Τμήμα Πρόνοιας, Κοινωνικής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων του Δήμου Γλυφάδας σε συνεργασία με το Κέντρο Ενημέρωσης και Προσέλκυσης Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών του Πανεπιστημίου Πατρών (ΚΕΔΜΟΠ) – «Χάρισε Ζωή» , διοργανώνει στις 15 Μαρτίου ενημερωτική εκδήλωση, με στόχο την ενημέρωση των πολιτών σχετικά με τις δυνατότητες προσφοράς και εθελοντισμού για ένα τόσο επίκαιρο και κρίσιμο ζήτημα. Η Εθελοντική Δωρεά Μυελού των Οστών χαρίζει νέα ελπίδα ζωής σε χιλιάδες ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο του αίματος, όπως η λευχαιμία (ο πιο συνήθης καρκίνος στα μικρά παιδιά) και το λέμφωμα. Δίνοντας λίγο σάλιο, καθένας από εμάς (ηλικίας 18-40 χρονών) μπορεί να γίνει εθελοντής δότης και, μέσα από αυτήν την πράξη αλτρουισμού, ίσως μια μέρα σώσει μια ζωή. Γιατί καθένας μας μπορεί να είναι ο Ένας και μοναδικός συμβατός δότης για έναν ασθενή σε ανάγκη μεταμόσχευσης μυελού των οστών. Αν βρεθεί συμβατός, μπορεί να προσφέρει το πολύτιμο μόσχευμα, απλώς δωρίζοντας αίμα (μέσω λευκαφαίρεσης).
Όσοι περισσότεροι εγγραφούμε, τόσο θα αυξήσουμε τις πιθανότητες να βρεθούν οι συμβατοί δότες που θα Χαρίσουν Ζωή στους ασθενείς που μας έχουν ανάγκη. Είναι ακίνδυνο, ανώδυνο & σώζεις μια ζωή. www.xarisezoi.gr
Η δράση θα πραγματοποιηθεί στις 15/03/2024, ημέρα Παρασκευή και ώρα 18.00-20.00 στην αίθουσα συνεδριάσεων Δημοτικού Συμβουλίου στο ισόγειο του Δημαρχείου Γλυφάδας, επί της οδού Άλσους 15. Ομιλήτρια: κα Μαρία Κώστογλου,
Υπεύθυνη Προσέλκυσης ΚΕΔΜΟΠ – Χάρισε Ζωή.

Τον συντονισμό της δράσης έχει η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Μέριμνας και Αλληλεγγύης, ψυχολόγος Λένα Δεναξά.
Η συμβολή σας θα είναι πολύτιμη για την ευαισθητοποίηση και παρακίνηση των πολιτών αναφορικά με ένα ζήτημα υψίστης κοινωνικής και ανθρώπινης σημασίας.
……………………………………………………………………………………………………………………………
Πληροφορίες στο τηλέφωνο της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου Γλυφάδας 210 9647021 (εσωτ.1).
Υπεύθυνες επικοινωνίας: Ίρις Παναγιωτοπούλου, Στέλλα
Κουλούβαρδη.

Μπορεί να ενδιαφέρεστε για