6 Μαρτίου: Εθνική Ημέρα ενάντια στο σχολικό εκφοβισμό (bullying)

Συνεργασία Δήμου Πειραιά – Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» ενάντια στο σχολικό εκφοβισμό

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης και ο Πρόεδρος του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» Κων/νος Γιαννόπουλος στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, με αφορμή την Εθνική Ημέρα ενάντια στον σχολικό εκφοβισμό (Bullying) στις 6 Μαρτίου.

 

Στο πλαίσιο αυτό ο «Οδυσσέας», το 1ο Κινητό Εργαστήριο Ενημέρωσης, Εκπαίδευσης και Τεχνολογίας στην Ελλάδα το οποίο δημιούργησε και λειτουργεί «Το Χαμόγελο του Παιδιού», θα βρίσκεται στον προαύλιο χώρο του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά έως τις 12 Μαρτίου 2015. Εξειδικευμένοι ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί  θα ενημερώνουν μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς για τον σχολικό εκφοβισμό, αλλά και για οποιοδήποτε άλλο πρόβλημα τους απασχολεί.

 

Χτες, πρώτη ημέρα λειτουργίας του «Οδυσσέα»,  παιδιά και δάσκαλοι από το 28ο και το 3ο Δημοτικό Σχολείο Πειραιά, είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε μια εκπαιδευτική διαδραστική παρέμβαση για τον σχολικό εκφοβισμό, υπό την καθοδήγηση του Ψυχολόγου κ. Στέφανου Αλεβίζου από τον Οργανισμό «Το Χαμόγελο του Παιδιού». Στη συνέχεια ξεναγήθηκαν στους χώρους του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά από τον νέο καλλιτεχνικό Διευθυντή κ. Νίκο Διαμαντή.

 

Το παρών στη Συνέντευξη Τύπου έδωσαν ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Γιώργος Δαβάκης, ο Αντιδήμαρχος Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικών Υπηρεσιών κ. Χρήστος Αγραπίδης, ο Πρόεδρος του Ο.Π.Α.Ν. κ. Σταύρος Ελληνιάδης, ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Πληροφορικής, Διαφάνειας και Διαδικτυακής Πύλης κ. Ανδρέας Βεντούρης, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Πειραιά κ. Βασίλης Ταταρόπουλος, ο καλλιτεχνικός Διευθυντής του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά κ. Νίκος Διαμαντής, ο Πρόεδρος της Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής του Δήμου Πειραιά κ. Αλέξανδρος Νανόπουλος κ.α.

 

 moralis giannopoulos 2 moralis giannopoulos 3

 

Στην ομιλία του ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης ανέφερε μεταξύ άλλων:

 

«Καλωσορίζουμε «Το Χαμόγελο του Παιδιού» στον Πειραιά, καλωσορίζουμε τον «Οδυσσέα» στον Πειραιά. Είναι πολύ σημαντικό για εμάς το γεγονός ότι σε συνεργασία με «Το Χαμόγελο του Παιδιού» προσεγγίζουμε ένα τόσο σημαντικό κοινωνικό πρόβλημα, όπως είναι ο σχολικός εκφοβισμός. Έχουν ασχοληθεί ιδιαίτερα με το θέμα, διαθέτουν δομές και ανθρώπους οι οποίοι μπορούν πραγματικά να βοηθήσουν.  Διαθέτουν με άλλα λόγια την τεχνογνωσία, την οποία η τοπική αυτοδιοίκηση δεν διαθέτει στο βαθμό που απαιτείται και για αυτό τέτοιου είδους συνέργειες μεταξύ των Δήμων και φορέων, είναι επιβεβλημένες.

 

Εμείς ως Δήμος έχουμε καθήκον να κάνουμε ό, τι περνάει από το χέρι μας για να ευαισθητοποιήσουμε τους δημότες μας, να έχουν τα μάτια και τα αυτιά τους ανοιχτά, αλλά και να τους ενημερώσουμε, ότι εάν πέσει το παιδί τους θύμα σχολικού εκφοβισμού, ή εάν κάποιος εκπαιδευτικός αντιληφθεί ότι κάποιος μαθητής του αντιμετωπίζει παρόμοιο πρόβλημα, υπάρχουν άνθρωποι και δομές, όπου μπορούν να απευθυνθούν για να λάβουν βοήθεια και συμβουλευτική. Στο πλαίσιο αυτό δεχτήκαμε με χαρά να φιλοξενήσουμε τον «Οδυσσέα» το Κινητό Εργαστήριο Ενημέρωσης, το οποίο θα παραμείνει για μια εβδομάδα στον προαύλιο χώρο του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά.

 

Με αυτή την ευκαιρία θέλω να επαναλάβω ότι εμείς στο Δήμο Πειραιά θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε, με όσα μέσα διαθέτουμε, συλλόγους και φορείς που έχουν σκοπό να ευαισθητοποιήσουν τους πολίτες πάνω σε τόσο σημαντικά ζητήματα, ειδικά όταν αφορούν τα παιδιά μας.

 

Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον κ. Γιαννόπουλο και όλους τους ανθρώπους από «Το Χαμόγελο του Παιδιού», για αυτή την συνεργασία. Μια συνεργασία η οποία ξεκίνησε με αφορμή τους αγώνες δρόμου οι οποίοι έγιναν την προηγούμενη Κυριακή στην πόλη μας, καθώς μέρος των εσόδων θα διατεθεί στον οργανισμό. Ο
κ. Γιαννόπουλος είχε την καλοσύνη, πριν από λίγες ημέρες να με καλέσει στο σπίτι «Του Χαμόγελου του Παιδιού» στο Μοσχάτο. Ήταν μια πολύ όμορφη και ενδιαφέρουσα εμπειρία για μένα. Είχα την ευκαιρία να γνωρίσω τα παιδιά που φιλοξενούνται εκεί, τους ανθρώπους που εργάζονται εκεί και φυσικά να ενημερωθώ συνολικά για το έργο που γίνεται από «Το Χαμόγελο του Παιδιού» σε όλη την Ελλάδα, για τα μέσα και τις δομές που διαθέτουν. Έχουμε συζητήσει ήδη τρόπους για να συνεχίσουμε και  μέσω των κοινωνικών υπηρεσιών του Δήμου, μία ουσιαστική και εποικοδομητική συνεργασία, με απώτερο σκοπό αν τα καταφέρουμε να δημιουργήσουμε ένα σπίτι για «Το Χαμόγελο του Παιδιού» στον Πειραιά».

 

Ο Πρόεδρος του Οργανισμού, Κώστας Γιαννόπουλος, ευχαρίστησε τον Δήμαρχο κ. Γιάννη Μώραλη για την αγκαλιά που έχει προσφέρει ο ίδιος και οι συνεργάτες του στον Οργανισμό «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και ευχήθηκε moralis giannopoulos 1αυτή η συνεργασία να συνεχιστεί με κύριο μέλημα την υλοποίηση αποτελεσματικών δράσεων για την Προστασία, την Υγεία και την καλή Διαβίωση των παιδιών.

 

Κατά τη διάρκεια της Συνέντευξης Τύπου, ο κ. Γιαννόπουλος αναφέρθηκε στην Εθνική Ημέρα ενάντια στο σχολικό εκφοβισμό και δήλωσε: «Για μια ακόμα χρονιά, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» υλοποιεί δράσεις ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και κινητοποίησης παιδιών και ενηλίκων για το φαινόμενο, έχοντας την Προεδρία του Ευρωπαϊκού Δικτύου ενάντια στο Σχολικό Εκφοβισμό.

Στόχος μας δεν είναι μόνο η ενημέρωση αλλά και η πρόταση λύσεων. Γίνεται μια τεράστια προσπάθεια σε συνεργασία με όλη τη σχολική κοινότητα πανελλαδικά ώστε να είναι σε εγρήγορση όλοι οι εκπαιδευτικοί για την πρόληψη, αναγνώριση αλλά και αντιμετώπιση του φαινομένου.

Το 2014 η «Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή SOS 1056» δέχτηκε 351 κλήσεις για θέματα εκφοβισμού ενώ έγιναν 246 διαδραστικές παρεμβάσεις πρόληψης σε μαθητές, 23 επιμορφώσεις εκπαιδευτικών και 106 ημερίδες ευαισθητοποίησης σε γονείς και εκπαιδευτικούς».

Μπορεί να ενδιαφέρεστε για