Ανάδοχη Πρώτη Αγκαλιά ένα ταξίδι αγάπης

Για το πρόγραμμα «Ανάδοχη Πρώτη Αγκαλιά» είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν όσοι παρακολούθησαν την ανοιχτή εκδήλωση που πραγματοποίησε ο Δήμος Νίκαιας-Αγ.Ι. Ρέντη σε συνεργασία με το Παράρτημα Προστασίας Παιδιού «Η ΜΗΤΕΡΑ». Είναι η πρώτη ενημερωτική εκδήλωση που πραγματοποιείται για το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Κοινωνικοί λειτουργοί και ψυχολόγοι του «ΜΗΤΕΡΑ» αναφέρθηκαν στις νέες πρακτικές εξωιδρυματικής φροντίδας που ικανοποιούν καλύτερα τις ανάγκες και τα δικαιώματα των παιδιών. Μέσα από το πρόγραμμα «Ανάδοχη Πρώτη Αγκαλιά», βρέφη και μικρά παιδιά φιλοξενούνται για βραχύ χρονικό διάστημα σε ανάδοχη οικογένεια έως τη μόνιμη οικογενειακή αποκατάστασή τους, είτε με την επιστροφή τους στην φυσική οικογένεια , είτε μέσω της υιοθεσίας.

 O Δήμαρχος Νίκαιας-Αγ.Ι. Ρέντη Κωνσταντίνος Μαραγκάκης ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Στόχος μας ήταν να ενημερωθούν υποψήφιοι ανάδοχοι γονείς για το συγκεκριμένο πρόγραμμα προκειμένου να μειώσουμε τον αριθμό βρεφών που μεγαλώνουν σε δομές. Εδώ και 4 χρόνια στον Δήμο μας έχει συσταθεί Ομάδα Προστασίας Ανηλίκων η οποία αποτελείται από κοινωνικούς λειτουργούς της Κοινωνικής μας Υπηρεσίας και λαμβάνει καταγγελίες πολιτών για παιδιά σε κίνδυνο και εισαγγελικές παραγγελίες. Τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των εισαγγελικών παραγγελιών που  έχουμε, παρουσιάζει ραγδαία αύξηση. Το 2012 είχαμε λάβει 12 εισαγγελικές παραγγελίες ενώ το 2023  φτάσαμε τις 124. Δυστυχώς δεν υπάρχει αντίστοιχη αύξηση στο προσωπικό και αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο αριθμός των εισαγγελικών παραγγελιών να είναι πλέον πολύ δύσκολα διαχειρίσιμος». Ο Δήμαρχος της πόλης επεσήμανε ακόμη ότι «η μη εφαρμογή του  Ν.2447/1996 , στο άρθρο 49  που προβλέπει την ίδρυση Κοινωνικών Υπηρεσιών στα Πρωτοδικεία με αρμοδιότητα τη διεξαγωγή κοινωνικών ερευνών στο πλαίσιο εισαγγελικής παραγγελίας έχει ως αποτέλεσμα αυτή η αρμοδιότητα να επιβαρύνει την τοπική αυτοδιοίκηση». 

 Η Ελευθερία Ψαρρά Κοινωνική Λειτουργός-Αναπληρώτρια Επιστημονική Διευθύντρια Π.Π.Π.Α «Η ΜΗΤΕΡΑ» τόνισε μεταξύ άλλων ότι «το συγκεκριμένο πρόγραμμα αναδοχής στόχο έχει τα βρέφη των μαιευτηρίων που δεν μπορούν να επιστρέψουν στη φυσική οικογένεια να μην φιλοξενούνται σε δομές αλλά απευθείας να πηγαίνουν για όσο το δυνατόν μικρότερο χρονικό διάστημα στην ανάδοχη οικογένεια». Το πρόγραμμα «Ανάδοχη πρώτη Αγκαλιά» έχει καλύψει έως σήμερα 40 βρέφη τα οποία στη συνέχεια υιοθετήθηκαν. Σύμφωνα με το πρόγραμμα η παραμονή ενός βρέφους σε ανάδοχη οικογένεια δεν μπορεί να ξεπερνά τους 6 μήνες. «Η Αναδοχή είναι θεσμός και σημαίνει ότι φροντίζω το παιδί ενός άλλου σαν δικό μου για όσο διάστημα χρειαστεί. Η «Ανάδοχη Πρώτη Αγκαλιά» ανοίγει δρόμο στο παιδί προς τη μετάβαση της υιοθεσίας. Είμαστε η τελευταία Ευρωπαϊκή χώρα που έχει ιδρύματα» υπογραμμίζει ο κ.Τάσος Λουκάς Κοινωνικός Λειτουργός Π.Π.Π.Α «Η ΜΗΤΕΡΑ».

«Στους πρώτους μήνες του μωρού υπάρχει ραγδαία ανάπτυξη εγκεφάλου και η Ανάδοχη Πρώτη Αγκαλιά προσφέρει δυνατότητες ενίσχυσης συναισθηματικών δεσμών μεταξύ μωρού και ανάδοχης οικογένειας. Αυτά τα μωρά έχουν βιώσει πρώιμο στρες και είναι ευάλωτα γι’αυτό και το πρόγραμμα απευθύνεται σε ανθρώπους που μπορούν να ξεπεράσουν τον εαυτό τους» σημειώνει η Πηγή Σταθογιαννοπούλου Ψυχολόγος Π.Π.Π.Α «Η ΜΗΤΕΡΑ».

Το θερμό χειροκρότημα το κοινού απέσπασε το ζευγάρι ανάδοχων γονιών που μετέφερε τις εμπειρίες του από τις 5 αναδοχές που έχει πραγματοποιήσει και τόνισε : «Αυτό το ταξίδι της Πρώτης Αγκαλιάς ξεκίνησε πριν 6 χρόνια  όταν είδαμε τα εγκαταλελειμμένα βρέφη στα μαιευτήρια .Γνωρίζαμε ότι δεν είναι παιδιά μας αλλά στην πορεία και τα πέντε κοριτσάκια μας έγιναν παιδιά της καρδιάς μας. Είναι μια υπέρβαση να μεγαλώνεις ένα μωρό και μετά να το αποχωρίζεσαι αλλά όταν αγαπάς, αυτό που αγαπάς είναι ελεύθερο και όταν είναι ελεύθερο δεν είναι δικό σου».

Όσοι επιθυμούν να ζήσουν αυτό το ταξίδι της «Ανάδοχης Πρώτης Αγκαλιάς» μπορούν να απευθύνονται στο Τμήμα Αναδόχων Οικογενειών του «ΜΗΤΕΡΑ» στα τηλ: 2132015737 , 2132015704, 2132015702.

Μπορεί να ενδιαφέρεστε για