“Χελιδονίσματα” για τον ερχομό της Άνοιξης τραγούδησαν τα παιδάκια του 1ου Νηπιαγωγείου Μάνδρας στο Δήμο Μάνδρας-Ειδυλλίας

Τα κάλαντα της άνοιξης τραγούδησαν στο Δήμαρχο Μάνδρας-Ειδυλλίας κ. Αρμόδιο Δρίκο λιλιπούτειοι «χελιδονιστές» από το 1ο Νηπιαγωγείο Μάνδρας.

Τα μικρά παιδιά συνοδεύονταν από τους δασκάλους και τους κηδεμόνες τους, ενώ με τις χαρούμενες φωνές τους ξεσήκωσαν το Δημαρχείο κι έφεραν μια διάθεση ανανέωσης και δημιουργίας.

Μαζί τους είχαν και τις απαραίτητες «χελιδόνες», που είναι ομοιώματα χελιδονιών στολισμένα με χαρτάκια και φύλλα, τις οποίες στροβίλιζαν στον αέρα.

Από την μεριά του ο Δήμαρχος Μάνδρας-Ειδυλλίας κ. Αρμόδιος Δρίκος, χάρηκε ιδιαίτερα με την επίσκεψη των παιδιών και αφού τους ευχαρίστησε, τους ευχήθηκε καλή πρόοδο, τους κέρασε γλυκά και ευχαρίστησε το εκπαιδευτικό προσωπικό που μαθαίνουν στα παιδιά να τηρούν τις παραδόσεις.

Το έθιμο των ανοιξιάτικων καλάντων έχει τις ρίζες του στην αρχαιότητα, όταν ακόμη ο Μάρτης ήταν ο πρώτος μήνας του χρόνου και με το τραγούδι τους ήθελαν να τον «καλοπιάσουν», ώστε να έχει καλό καιρό, να διώξει το Φλεβάρη και ν’ αρχίσει η ανθοφορία της άνοιξης. Ονομάζονται αλλιώς «χελιδονίσματα» και γι’ αυτό το λόγο κρατούσαν μαζί τους ένα ομοίωμα που λέγεται «χελιδόνα».

Τα χελιδονίσματα απαντώνται σήμερα σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, ενώ σε κάποια μέρη τα τραγουδάνε την 21η Μαρτίου (ημέρα της εαρινής ισημερίας).

Μπορεί να ενδιαφέρεστε για