Αντίθετος με το ενδεχόμενο μόνιμης δέσμευσης των Δημοτικών ταμειακών διαθεσίμων ο Δήμαρχος Αγίας Παρασκευής

Τις θέσεις του σχετικά με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της Κυβέρνησης σύμφωνα με την οποία τα ταμειακά διαθέσιμα των Φορέων Γενικής Κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένων και των ΟΤΑ, μεταφέρονται προς την Τράπεζα της Ελλάδος, καταθέτει ο Δήμαρχος Αγίας Παρασκευής, κ. Γιάννης Σταθόπουλος.

stathopoulosΤις θέσεις του σχετικά με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της Κυβέρνησης σύμφωνα με την οποία τα ταμειακά διαθέσιμα των Φορέων Γενικής Κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένων και των ΟΤΑ, μεταφέρονται προς την Τράπεζα της Ελλάδος, καταθέτει ο Δήμαρχος Αγίας Παρασκευής, κ. Γιάννης Σταθόπουλος.

 

«Είναι γεγονός ότι η πατρίδα μας βρίσκεται σε μια σκληρή διαπραγμάτευση μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου, η έκβαση της οποίας θα είναι καθοριστική για τη μελλοντική της πορεία. Είναι επίσης γεγονός ότι οι πιέσεις εκ μέρους των δανειστών για τη συνέχιση των αδιέξοδων δημοσιονομικών πολιτικών έχουν γίνει ασφυκτικές για τη ρευστότητα της χώρας.

 

Στο πλαίσιο αυτό, χωρίς πανικό, κατανοούμε και υποστηρίζουμε κάθε ενέργεια που θα επιτρέπει στο κράτος να ανταποκρίνεται στις οικονομικές υποχρεώσεις του και θα σταθούμε στο πλευρό της Κυβέρνησης όσο διαρκεί η διαπραγμάτευση.

 

Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει υποστεί από το 2010, στο πλαίσιο των πολιτικών λιτότητας περικοπές των πόρων  της που ξεπερνούν το 65%.

 

Με βάση τα ανωτέρω, δεν συμφωνούμε με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου του Υπουργείου Οικονομικών στην περίπτωση που δεσμεύει πλήρως και μόνιμα τα ταμειακά μας διαθέσιμα και μεταβάλλει με αυτόν τον τρόπο αρνητικά τις ταμειακές ροές των Δήμων μας, ροές οι οποίες δίνουν ανάσα στις τοπικές μας κοινωνίες».

 

Παράλληλα, με απόφαση – Ψήφισμά του, το Δημοτικό Συμβούλιο Αγίας Παρασκευής αναφέρει τα εξής:

 

«Ο Δήμος Αγίας Παρασκευής εκτιμά ότι:

1.    H πατρίδα μας βρίσκεται σε μια σκληρή διαπραγμάτευση (όχι σε νέες περικοπές μισθών και συντάξεων, ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις, όχι αύξηση ΦΠΑ, όχι εκποίηση δημόσιου πλούτου), η έκβαση της οποίας θα είναι καθοριστική για τη μελλοντική της πορεία και οι πιέσεις εκ μέρους των δανειστών για τη συνέχιση των αδιέξοδων δημοσιονομικών πολιτικών έχουν γίνει ασφυκτικές για τη ρευστότητα της χώρας.

2.    Στο πλαίσιο αυτό, κατανοούμε και υποστηρίζουμε κάθε ενέργεια που θα επιτρέπει στο κεντρικό κράτος να ανταποκρίνεται στις οικονομικές υποχρεώσεις του προς την κοινωνία που δοκιμάζεται.

Ωστόσο, δεν ξεχνάμε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση τα τελευταία χρόνια έχει υποστεί, στο πλαίσιο των πολιτικών λιτότητας, περικοπές των πόρων της που ξεπερνούν το 65%, όπως και απολύσεις εργαζομένων και πάρα ταύτα έχει συμβάλλει στη στήριξη του κοινωνικού κράτους πολύπλευρα.
Με βάση τα ανωτέρω, δηλώνουμε την κατηγορηματική μας διαφωνία με τη μεθόδευση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου του Υπουργείου Οικονομικών.

 

Η Κυβέρνηση όφειλε να ενημερώσει και να διαβουλευτεί με τους φορείς της Αυτοδιοίκησης, που είναι, με βάση τη Νομοθεσία, οικονομικά, δημοσιονομικά και διοικητικά αυτοτελής και αποτελεί βασικό συντελεστή στη συλλογική εθνική αναπτυξιακή προσπάθεια.

 

Τέλος, εφόσον τηρηθούν στο ακέραιο οι διαβεβαιώσεις του αρμόδιου Υπουργού και δεν υπάρξει πρόβλημα στην αποπληρωμή των ταμειακών υποχρεώσεων των ΟΤΑ σε εργαζομένους, κοινωνικές δομές, έργα και προμηθευτές, και μετά το διάλογο των θεσμικών οργάνων των ΟΤΑ με την Κυβέρνηση, θα υπάρξει τελική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αγίας Παρασκευής επί του θέματος».

 

Μπορεί να ενδιαφέρεστε για